Karın Duvarı Fıtıkları

Karın duvarı fıtıkları karın duvarı zayıflaması ya da yırtılması durumunda meydana gelen iç organların çıkmasıdır. Karın duvarında karın iç organlarını koruyan kaslar, bağ dokular bulunur ve bu duvarın zayıflaması ya da yırtılması durumunda iç organlar karın duvarından dışarı çıkar.

Karın duvarı fıtığı belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Fıtığın yerine, türüne, şiddetine ve büyüklüğüne bağlı olarak fıtık belirtileri değişir. Karın duvarı fıtık belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Şişlik ya da beze,
  • Ağrı görülmesi ya da rahatsızlık hissi,
  • Kusma ve bulantı olması,
  • İshal ya da kabızlık görülmesi,
  • Fıtık bölgesinde enfeksiyon oluşması ve bu enfeksiyona bağlı kızarıklık oluşması

Bu belirtilerden bir veya daha fazlası bir süredir varsa mutlaka doktora danışmak gerekir.

Karın Fıtığı Neden Olur?

Karın fıtığı karın duvarının zayıflaması ya da yırtılması sonucu ortaya çıkan bir durumdur ve bu duruma neden olan birçok faklı etken bulunur. Bu etkenler şu şekildedir:

  • Aile geçmişinde karın fıtığı görülmesi,
  • Doğuştan karın duvarının belirli bölgelerinde zayıflık olması,
  • Ağır eşyaların ani hareketlerle kaldırılması,
  • Normal kilonun üstünde olmak,
  • Hamilelik,
  • Kronik öksürük sonucu karın duvarına baskı olması durumu,
  • Yaşlanma sonucu kasların ve bağ dokuları zayıflaması,
  • Kişinin farklı operasyonlar sebebiyle kesi ve dikiş atılması

karin-duvari-fitiklari

karin-duvari-fitigi-belirtileri-nelerdir

Karın Duvarı Fıtığı Kaç Çeşittir?

Karın duvarı fıtığı, fıtığın olduğu bölgeye göre değişir. Karın duvarı fıtıkları; inguinal fıtık, femoral fıtık, umbilikal fıtık, inkarinal fıtık ve spigelian fıtık olarak çeşitlendirilir.

İngunial fıtık; yaygın karın fıtığı türlerinden biridir ve kasık bölgesinde gelişim gösterir. Erkeklerde daha sık görülen bu tür kasık bölgesinde iç organların çıkmasına neden olur.

Femoral fıtık; kasık bölgesinin altında uyluk ve karın arasındaki kanalda gelişim gösterir. Kadınlarda daha sık görülen karın fıtığı türüdür.

Umbilikal fıtık; göbek çevresinde meydana gelir ve bu fıtık türü genelde bebeklerde doğuştan meydana gelir.

İnkarinal fıtık; karın duvarının üst kısmında ve göğüs kemiği ve göbek arasında meydan gelir. Nadir meydana gelen bir fıtık türüdür.

Spigelian fıtık; karın duvarının yan tarafında spigelian adı verilen çizgide oluşur. Nadir görülen bir fıtık türüdür.

Karın Duvarı Fıtığı Tanısı Nasıl Konur?

Karın duvarı fıtığı tanısı için öncelikle fizik muayene gerçekleştirilir ve fizik muayene sonrası görüntüleme teknikleri kullanılır. Fizik muayene sırasında doktor fıtık bölgesinde şişlik olup olmadığını kontrol ederek aile öyküsünde fıtık olup olmadığı sorgular. Belirtilerin ne kadar zamandır var olduğu, herhangi bir hareketten sonra mı olduğu sorulur. Bu muayeneden sonra görüntüleme tekniklerine başvurulur. Bu teknikler; ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme şeklinde sıralanabilir. Bu teknikler sayesinde fıtığın yeri ve boyutu tespit edilir. Tanı konulduktan sonra hangi tedavi seçeneğinin hastaya uygun olduğunun değerlendirilmesi yapılır.

Karın Duvarı Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karın duvarı fıtığının ilk adımında genelde gözlem ve takibe alınır. Kasık fıtıklarında büyümeyi ve belirtileri azaltmak için ağır kaldırmamak, öksürme ve hapşırma esnasında karın kaslarını desteklemek gerekir. Bazı kişilere fıtık bandı uygulanabilir. Fıtık bandı ile belirti göstermeyen fıtıklarda bölgeyi kapatmak amaçlanır. Cerrahi müdahale karın duvarı fıtıklarında sıkça uygulana bir yöntemdir. Bu yöntemde iç organlar yerlerine çekilir ve zayıf olan fıtık bölgesi kapatılır. Cerrahi işlem laparoskopik ya da açık olarak uygulanabilir. Laparoskopik cerrahi işlemde cerrahi aletler ve kamera küçük bir kesiden içeri sokularak işlem gerçekleştirilir. Fazla kesi olmadığı için iyileşme daha hızlı olur. Açık cerrahi yöntemde ise kesi daha büyüktür. Açık cerrahi genelde büyük fıtıkların onarımı için gerçekleştirilir.

Karın duvarı fıtığı tehlikeli mi?

Karın duvarı fıtığı tedavi edilmediği zaman ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sebeple karın duvarı fıtığından şüphelenildiği an doktora başvurmak gerekir.

Karın fıtık ağrısı nereye vurur?

Karın fıtık ağrısı kasık bölgesinde, göbek çevresinde daha çok görülür. Özellikle öksürme, hapşırma gibi durumlarda ağrı artabilir.

Karın fıtık için hangi bölüme gidilir?

Karın fıtık için genel cerrahi bölümüne başvurmak gerekir. Genel cerrahi uzmanları bu konuyla ilgilenmektedir.

Göbek fıtığı karında şişlik yapar mı?

Göbek fıtığı karında şişlik ya da beze oluşumuna neden olabilir. Organlar dışarı çıktığı için gözle görülür bir şişlik oluşabilir.

Göbek fıtığı ultrasonda çıkar mı?

Göbek fıtığı ultrasonda görülebilen bir durumdur. Ultrason sayesinde fıtığın boyutu ve konumu anlaşılabilir.

Göbek fıtığı ameliyatı kaç saat sürer?

Göbek fıtığı ameliyatı ortalama 1-2 saat sürmektedir. Ameliyatın karmaşıklığına bağlı olarak bu süre değişiklik gösterebilir.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

laparoskopik-fitik-cerrahisi
Laparoskopik Fıtık Cerrahisi

Laparoskopik fıtık ameliyatı; kasık fıtığı, göbek fıtığı, kesi yeri fıtığı gibi hasta…

Devamını Oku
allurion-mide-balonu
Allurion Mide Balonu

Allurion zayıflama programı, çok fazla şeyi kapsayan ve kilo verme sürecinizi hızland…

Devamını Oku