Laparoskopik Reflü Ameliyatı

Laparoskopik reflü ameliyatı; beslenme düzeni ve ilaç tedavisi ile geçmeyen, sürekli ilaç kullanmak istemeyen kişiler için uygun bir cerrahi yöntemdir. Reflü tedavisinde laparoskopi yöntemi için uygun olan adaylara yapılır. Birçok avantajı bulunan bu yöntemle yapılan cerrahi operasyon sonrasında beslenme düzenine de dikkat etmek, iyileşmeyi ilerletecektir.

Bu ameliyat sonrasında normal cerrahi operasyonlara göre daha hızlı iyileşme görülür. Kısa sürede toparlanma yaşandığı için en sık uygulanan cerrahi teknik, laparoskopidir.

Laparoskopik Reflü Ameliyatı Nedir?

Laparoskopik reflü ameliyatı, ilaçla tedavi edilemeyen hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. Bazı durumlarda ilaçla tedavi yapılsa da hastalık tekrar edebilir. Ameliyat çoğunlukla kalıcı olabilecek bir tedavi yöntemidir. Reflü, mide asidinin yemek borusuna geri kaçtığı tıbbi bir durumdur. Midede yanma, göğüste ağrı, yutmada zorluk gibi belirtilere neden olur. Laparoskopik cerrahi ile bu semptomlar hafifletilir veya ortadan kaldırılır.

Laparoskopi tekniğinin normal cerrahi yöntemlere göre avantajları bulunur. Bunlar;

  • Ameliyat sonrasındaki ağrının minimum düzeyde olması,
  • Günlük hayata daha hızlı bir dönüş,
  • Görünüm açısından küçük kesiler bulunması,
  • Hastanede daha kısa süre kalma gibi sıralanabilir.

Laparoskopi yönteminde küçük birkaç kesi ile vücuda aletler sokulur. Bir delikten ince bir kamera, diğer deliklerden cerrahi aletler girer. Daha az invazif olduğundan dolayı, hastalar daha çabuk iyileşir. Hastanın bu ameliyat için uygun olup olmadığı da önemlidir, çünkü her hasta için uygun olmayabilir.

Laparoskopik Reflü Ameliyatı Öncesi

Laparoskopik reflü ameliyatı öncesi, cerrahınızla birlikte ameliyat sürecini değerlendirebilir, komplikasyonlar hakkında bilgi alabilirsiniz. Durumunuza bağlı olarak bazı testler yapılabilir. Kan tahlili, röntgen, EKG, endoskopi gerekebilir. Daha önce geçirilen ameliyat, kullanılan ilaç vs. değerlendirilir.

Ameliyat için gerekecek açlık, ilaç kullanımı, hijyen kuralları gibi dikkat edilmesi gereken kurallar hastaya aktarılır. Cerrahi operasyon öncesinde sigara ve alkol tüketimi mutlaka doktor önerisine göre düzenlenmelidir. Kan sulandırıcı ilaçlar, bazı vitaminler gibi dikkat edilmesi gereken birkaç ilaç vardır.

laparoskopik-reflu-ameliyati-nedir

laparoskopik-reflu-ameliyati-sonrasi

Laparoskopik Reflü Ameliyatı Sonrası

Laparoskopik reflü ameliyatı sonrası hastanın iyileşme sürecidir. Bu sürecin güzel ve kolay geçebilmesi için bazı önemli noktalar bulunur.

  • Ağrı ve rahatsızlık hissi için doktorun önerdiği ilaçlar kullanılabilir.
  • Doktorunuzun sizin için belirlediği kontrollere mutlaka gitmelisiniz.
  • Ameliyattan sonraki süreçte uygulanması için bir diyet listesi oluşturulabilir. Mideyi yormamak ve birden yüklenmemek için az miktarda ve yumuşak gıdalar tüketilmelidir.
  • Ameliyat sonrası ağır işlerden kaçınılmalıdır.
  • Sigara ve alkol bırakılmalıdır.
  • Ameliyat kesilerinin olduğu bölgelerin hijyenine dikkat edilmelidir.
  • Herhangi bir hastalığa karşı önlem olarak bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerekir.

Ameliyattan sonra hastalar genellikle bir gün hastanede yatarlar. Ortalama bir hafta içerisinde günlük hayatlarına geri dönebilirler. Reflü ameliyatı sonrasında mutlaka vücudunuzdaki belirtileri fark ederek doktorunuza danışmalısınız. Herhangi bir komplikasyon yaşanmaması için doktorunuzun önerilerine uymalısınız.

Laparoskopik Reflü Ameliyatı Sonrası Beslenme

Laparoskopik reflü ameliyatı sonrası beslenme, en önemli aşamalardan birisidir. Ameliyattan sonra mide ve yemek borusu bir iyileşme sürecine girer. Hastalığın tekrar nüksetmemesi için dikkat edilmesi gereken bazı önemli durumlar vardır.

  • Ameliyattan sonraki ilk haftada çok sıcak veya çok soğuk gıdalar tüketilmemelidir.
  • İlk günler sıvı şekilde beslenmek gerekebilir.
  • İlerleyen günlerde yumuşak yiyecekler tüketilebilir.
  • Besinlerin iyice çiğnenmesi ve yemeğin yavaşça yenmesi önemlidir.
  • Reflüye sebebiyet veren baharatlar, kızartmalar, kafesin, asitli veya alkollü içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Doktorunuzun beslenme önerilerine uymak ve dikkatli olmak önemlidir.

Bu süreç kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu nedenle genel öneriler dışında doktorunuz sizin için ayrıyeten tavsiyelerde bulunabilir.

Laparoskopik Reflü Ameliyatı Fiyatları

Laparoskopik reflü ameliyatı fiyatları hastanın tıbbi durumuna göre farklılık gösterebilir. Daha hafif veya ciddi vakalar, farklı işlemleri gerektirebilir ve fiyat farklılığı doğabilir. Laparoskopik reflü ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak için Doç. Dr. Muhammed Raşid Aykota ile iletişime geçebilirsiniz. Ameliyat hakkında merak ettikleriniz için bizlere ulaşabilirsiniz.

Reflü ameliyatı kaç günde iyileşir?

Laparoskopik cerrahi sonrasında bir gün hastanede kalınır ve ertesi gün taburcu edilir. 2-3 gün sonra hasta masa başı bir işe dönebilir.

Reflü ameliyatından sonra reflü tekrarlar mı?

Ağır bir reflü durumu ortada yoksa genellikle tekrarlama görülmez ancak ciddi durumlarda tekrar etme görülebilir.

Reflü ameliyatı sonrası zor mu?

Reflü ameliyatı sonrası dönem çoğunlukla zor geçmez. Özellikle laparoskopik cerrahi uygulanıyorsa daha kısa ve kolay bir iyileşme dönemi geçirilir.

Reflü ameliyatı kaç dakika sürer?

Laparoskopik cerrahi ile yapılan reflü ameliyatı, hastanın durumuna göre değişik sürelerde tamamlanabilir. Ortalama yarım saat sürer denilebilir.

İlerlemiş reflüye ne iyi gelir?

Reflü ilerlemiş ise, ilaçlar işe yaramıyorsa, beslenme düzeni değişikliği de artık fayda etmiyorsa laparoskopik yöntemle reflü ameliyatı tercih edilebilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

obezite-saglik-bakim-maliyeti
Obezite Sağlık Bakım Maliyeti

Obezite ile ilişkili sağlık bakım maliyetleri yüksektir ve giderek artmaktadır. 1998 …

Devamını Oku
obezite-ve-gebelik
Obezite ve Gebelik

Obezite gebelik sırasında bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.…

Devamını Oku