Laparoskopik Reflü Cerrahisi

Laparoskopik reflü cerrahisi, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasını yani reflüyü önlemeye yardımcı bir işlemdir. Reflü tedavisinin laparoskopik olarak yapılması birçok açıdan daha avantajlıdır. Daha küçük kesiler gerektirdiğinden, iyileşme süresi daha kısadır ve ağrı daha azdır. Reflü ile hayat kalitesi düşen hastalarda, cerrahi işlem ile kalıcı bir tedavi uygulanabilir.

Reflü Cerrahisi Nedir?

Reflü cerrahisi reflüyü tedavi etmeye yarayan, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını önleyen bir cerrahi işlemdir. Reflü kişide mide ekşimesi, yanma, boğaz ağrısı, öksürük ve göğüs ağrısı gibi şikayetlere neden olabilir. Reflü cerrahisi, ilaç tedavisinin etkili olmadığı durumlarda yapılır. Cerrahi ile yemek borusu ve mide arasında bulunan kapak sisteminin güçlendirilmesi veya yeniden yapılandırılması amaçlanır.

Reflü Tedavi Yöntemleri

Reflü hastalığının tedavi yöntemleri arasında; ilaçla tedavi, beslenme tarzı değişikliği, cerrahi işlem bulunur. Yaşam tarzı değişikliği olarak;

  • Kilo vermek,
  • Sigara ve alkolden uzak durmak,
  • Düzenli yemek yemek,
  • Yatmadan önce yemek yemekten kaçınmak,
  • Yemeklerden sonra uzanmamak,
  • Reflüye neden olabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durma sıralanabilir.

Reflüyü tedavi etmek için baharatlı, asitli, gazlı içecekler ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yaşam tarzı değişiklikleri reflü semptomlarını kontrol altına almada yetersiz kaldığında, ilaç tedavisi uygulanabilir. Bazı durumlarda da ileri seviyedeki hastalar, cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyabilirler.

Laparoskopik Reflü Ameliyatı Nedir?

Laparoskopik reflü ameliyatı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını önlemek için uygulanan ameliyattır. Bu ameliyat “Laparoskopik Nissen Fundoplikasyon” adıyla anılır. İlaç tedavisi ile geçmeyen, mide fıtığı olan ve hayat kalitesinin reflü nedeniyle düştüğünü söyleyen kişiler için ameliyat bir seçenektir. Laparoskopik reflü ameliyatı, açık cerrahiye göre daha az invaziv bir işlemdir. Bu nedenle, ameliyat sonrası iyileşme süresi daha kısadır ve hastalar daha hızlı normal yaşamlarına dönebilirler.

Laparoskopik Reflü Tedavisi Nasıl Olur?

Laparoskopik reflü tedavisi midenin üst kısmını yemek borusunun alt kısmına sararak, midenin mekanizmasını güçlendirmeyi sağlar. Karın bölgesine 3-5 adet minik kesiler açılarak yapılır. Bu kesiler aracılığıyla karın içine kamera ve cerrahi aletler yerleştirilir. Bu kamera, karın içerisinde yapılacak işlemi doktorun rahatça monitörden görebilmesini sağlar. Genel anestezi ile yapılan bu işlem, yaklaşık 2 saat sürmektedir.

Laparoskopik Reflü Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Laparoskopik reflü ameliyatı; reflü hastalığı olan ve ilaç tedavisiyle şikayetleri geçmeyen hastalara uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Reflü, mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucunda oluşur. Yemek borusunda yanma, ekşime, boğazda yanma, ses kısıklığı, göğüs ağrısı gibi şikayetlere neden olan bir hastalıktır.

  • İlaç tedavisine rağmen şikayetleri geçmeyen hastalar,
  • İlacı kestiğinde şikayetleri tekrarlayan hastalar,
  • İlaca rağmen yemek borusunda yaraları geçmeyen hastalar, laparoskopik reflü ameliyatı için uygun adaylardır.

laparoskopik-reflu-ameliyati-kimlere-uygulanir

laparoskopik-reflu-ameliyati-oncesi

Laparoskopik Yöntemin Avantajları Nelerdir?

Laparoskopik yöntemin avantajları, açık ameliyata göre birçok açıdan fazladır. Hastanın durumuna ve ameliyatın türüne göre bu yöntemin kullanılıp kullanılmayacağına karar verilir. Avantajlar şu şekilde sayılabilir:

  • Oluşturacağı komplikasyon riski azdır. Enfeksiyon, kan kaybı gibi riskler düşüktür.
  • Diğer yöntemlere göre hasta daha hızlı ayağa kalkabilir.
  • Daha küçük kesiler yapıldığı için hastanın ağrı şiddeti az olur.
  • Açık ameliyata göre daha hızlı bir iyileşme süreci yaşanır.
  • Laparoskopik ameliyatlarda daha küçük yara izleri kalır.

Laparoskopik Reflü Ameliyatı Öncesi

Laparoskopik reflü ameliyatı öncesinde ameliyata hazırlık için bir muayene sürecinden geçilir. Belirli testler yapılır. Fiziki olarak muayene edildikten sonra gerekli görülürse endoskopi, manometri gibi görüntüleme testleri de uygulanabilir. Laparoskopik reflü ameliyatı öncesi hastaların dikkat etmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Ameliyattan önceki gece yarısından sonra hiçbir şey yenilmemeli ve içilmemelidir.
  • Ameliyattan önce doktorun önerdiği ilaçlar alınmalıdır.
  • Ameliyattan önce duş alınarak gelinmelidir.
  • Ameliyattan sonra hastanede 1-2 gün kalınması gerekebilir, hazırlıklı olunmalıdır.

Laparoskopik Reflü Ameliyatı Sonrası

Laparoskopik reflü ameliyatı sonrası iyileşme sürecine girilir. Birkaç haftalık bu süreçte dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunur. Bunlar;

  • Ameliyattan sonra ilk birkaç gün ağrı kesici kullanmak
  • Doktorun tavsiye ettiği şekilde hareket etmek
  • Ağır kaldırmaktan ve eğilmekten kaçınmak
  • Bol su içmek
  • Meyve, sebze ve tam tahıllardan oluşan zengin bir diyet yapmak
  • Kafein, alkol ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak

Ameliyat sonrasında tamamen hareketsiz kalmadan, ancak ağır hareketler de yapmadan hareket edilmelidir. Ağrı ve rahatsızlık hissi ilk günlerde mutlaka görülecektir, birkaç gün içerisinde azalacak bir durumdur.

Laparoskopik Reflü Ameliyatı Fiyatı

Laparoskopik reflü ameliyatı fiyatı, ameliyatı yapan doktorun uzmanlık seviyesine ve hastalığın şiddetine göre değişmektedir. Laparoskopi yönteminde kullanılan ekipmanların kalitesi, ameliyatın ne kadar sürdüğü gibi unsurlar da önemlidir. Laparoskopik reflü ameliyatı fiyatı hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Laparoskopik reflü ameliyatı ne kadar sürer?

Laparoskopik reflü ameliyatı, ortalama 1 veya 1,5 saat kadar sürmektedir.

Reflü ameliyatı riskli mi?

Reflü ameliyatı laparoskopik yöntemle yapıldığı zaman komplikasyon yaşanma riski daha da azalmaktadır.

Reflü ameliyatından sonra reflü tekrarlar mı?

Reflü ameliyatı sonrasında reflünün tekrarlama ihtimali vardır fakat tekrarlama riski, tecrübeli bir cerrah tarafından başarılı bir ameliyatta çok çok azdır.

Reflü ameliyatsız geçer mi?

Reflü ameliyatsız da iyileşebilecek bir hastalıktır. Ancak klasik yöntemlerle geçmeyen reflü son çare olarak ameliyatla tedavi edilmelidir.

Reflü hastalığı ilerlerse ne olur?

Reflü ilerlediği zaman yemek borusu daralabilir, yutma güçlüğü görülebilir, ülser gibi mide yarası ortaya çıkabilir. Reflü ciddiye alınmalı ve bir an önce tedavi edilmelidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

obezite-cerrahisi-oncesi
Obezite Cerrahisi Öncesi

Obezite cerrahisi vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olan hastalara uygulanır. Ancak obe…

Devamını Oku
rny-bypass
RNY Bypass

Roux-en-Y gastrik bypass (RNY Gastrik Bypass), restriktif (Kısıtlayıcı) ve malabsorbt…

Devamını Oku